Rågrutor på plåt

Rågrutor:
ca 20 st

50 gr jäst (jag använder torrjäst)
5 dl vatten
50 gr smör eller 1/2 dl flytande matfett
2 dl rågflingor eller rågkross
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
550 gr (10 dl) rågsikt
ev 1 dl rågkross att strö på toppen

1. Värm vätska och smält matfett enl. anvisningarna på jästförpackningen.
2. Blanda torra ingredienser, men spara ca 100 gr rågsikt till utbakning. Häll över sirap och degvätska.
3. Blanda väl. Använd gärna elvisp, eller köksmaskin i ca 4 min.
4. Jäs i 30 min.
5. Knåda och kavla ut degen på en plåt. Strö ev. rågkross ovanpå, och platta till. Skåra valfritt antal rutor, ev. ett 20-tal, och nagga. Jäs i 30 min.
6. Grädda i 225 grader, 15-20 minuter. Svalna. Bryt i rutor.


Good morning smoothie

"Om livet ger dig citroner, gör nån typ av fruktig juice". Conan O´Brien.

Denna goda smoothie är perfekt till lång-frukosten, brunchen, mellanmål, efter-tränings-mål, nattamål (om man jobbar natt t.ex). Detta är en "man tager vad man haver-smoothie". Filen kan bytas mot yougurt, och frukten den man har hemma.

Good morning smoothie:
3 stora glas

2 dl fil
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2-3 kiwi
1 banan
125 gr frysta jordgubbar

Mixa i mixer eller med stavmixer.
Förvara kallt.



Här serverad med toast med Orangecurd.

Nonstop Hallonmousse

Nonstop Hallonmousse:
4-6 port.



200 gr frysta hallon
1.5 msk strösocker
1.5 dl vispad grädde
2 st äggvitor, vispade till hårt skum.
1 dl nonstop

1. Tina hallon. Mosa ihop med socker.
2. Vänd i bärmousse i äggvitskummet.
3. Vänd i den vispade grädden.
4. Skeda upp i portionsglas. Ställ kallt i några timmar.
5. Garnera med nonstop.


Nonstop chokolate cookies

Nonstop chokolate cookies:
Ca 24 st



125 gr smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4.5 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 hg nonstop

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker med elvisp.
3. Rör i mjöl blandat med bakpulver, siktad kakao och salt.
4. Klicka ut ca 2 msk per kaka, max 12 per plåt. Lägg ca 5 nonstop på varje. Tryck till.
5. Grädda i 15 minuter, mitten av ugnen.

Raggmunkar med stekt fläsk och lingongrädde

En klassiker på matbordet i min familj. Snabb- och eller latmaskvarianten görs i långpannan, 225 grader 20-25 minuter. I stekpannan blir de naturligtvis godast. Godast blir det med stekt fläsk, men bacon går också bra (som på bilden nedan).

Raggmunkar med stekt fläsk och lingongrädde:
4 port.



1 ägg
2 dl mjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
8 st potatisar, skalade
smör

Stekt fläsk
Lingonsylt
Grädde

1. Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och salt till en slät smet.
2. Riv potatis, och blanda i smeten.
3. Stek som pannkakor i stekpanna.
4. Servera med stekt fläsk, lingonsylt blandat med grädde efter tycke och smak.

För magrare alternativ kan t.ex. lättcremefraiche istället blandas med lingonsylten, eller varför inte rårörda lingon.

Vit tobleronemousse med passion

Vit tobleronemousse med passion:

4-6 port.

150 gr vit toblerone
1 ägg (gärna rumstempererat)
1.5 dl grädde
2-4 passionsfrukter



1. Vispa grädden.
2. Smält chokladen i vattenbad.
3. Blanda det uppvispade ägget med chokladen, rör kraftigt så att ej ägget ej koagulerar.
4. Vänd i grädde, lite åt gången, tills allt är blandat.
5. Stå kallt i 4 timmar.
6. Servera med urgröpt passionsfrukt ovanpå.

Tips:
Denna dessert kan varieras i det oändliga. Byt den vita tobleronen mot annan valfri choklad, frukten mot annan valfri frukt, ja ni förstår. Enligt samma princip gjorde jag t.ex. en mousse på Marabou Black (den med lakrids) i helgen.


Fläskfilé på två vis

Dessa recept tillkom då jag hade en fläskfilé och lite av varje i kylskåpet, dvs en perfekt "Finns-i-kylen-rätt". Dessa ingredienser använde jag, men det är naturligvis utbytbart.

Tillbehör till båda:

Ugnsrostade rotfrukter:
4 port.

10-12 potatisar
5 morötter
Solrosolja
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 'c.
2. Skala potatis och morötter. Skär i 2-3 cm tjocka strimlor.
3. Lägg i smord/bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över solrosoljan, salta och peppra.
4. Grädda i mitten i 35-40 min.

Svamp-panna med fläskfilé och ugnsrostade rotfrukter:
4 port.



ca 500 gr färsk fläskfilé
Milda culinesse
1 rödlök
1 liten burk champinjoner
100 gr körsbärstomater
1 tsk sambal oelek
100 gr Cremè Bonjour färskost kantarell
3 dl "matlagningsgrädde" (2dl grädde, 1 dl mellanmjölk)
Salt och peppar

1. Strimla fläskfilé i ca 1.5-2 cm strimlor. Fräs i fett i stekpanna. När köttet är genomstekt, tillsätt svamp och lök, och fräs med några minuter.
2. Tillsätt ost och grädde, samt sambal oelek. Krydda med salt och peppar. Puttra i ca 15 minuter.
3. Tillsätt körsbärstomater och låt puttra med några minuter.
4. Servera med ugnsrostade rotfrukter (se ovan).

För mer "frysvänlig" matlåda, servera med kokt ris.

Fläskfilépanna röd och grön:
4 port.



ca 500 gr fläskfilé
1 purjolök
1 röd paprika
1 tsk sambal oelek
2 dl Lätt Creme Fraiche
100 gr Creme Bonjour färskost gräslök
salt och peppar.

1. Strimla fläskfilé i ca 1.5-2 cm strimlor. Fräs i fett i stekpanna. När köttet är genomstekt, tillsätt hackad paprika och strimlad purlolök, och fräs med några minuter.
2. Tillsätt ost och grädde, samt sambal oelek. Krydda med salt och peppar. Puttra i ca 15 minuter.
3. Servera med ugnsrostade rotfrukter (se ovan).

För mer "frysvänlig" matlåda, servera med kokt ris.

Orange curd

Denna goda orangecurd är trevlig på Scones, toast eller i bakverk.

Orange curd:

2 dl färskpressad saft från apelsin (ca 2-3 stora apelsiner).
3 ägg
5 dl syltsocker
200 gr smör



1. Pressa apelsiner.
2. Blanda saft, socker och ägg i en tjockbottnad kastrull.
3. Koka upp under vispning, tills smeten tjocknar.
4. Tillsätt smör i klickar. Rör den slät.
5. Häll upp på väl rengjorda, varma glasburkar.

Förvara i kylskåp.

Saras smörgåstårta

Till min 25-årsdag gjorde jag denna smörgåstårta, receptet är till 10 personer, rejäla bitar. Blir godast och saftigast om själva tårtan får vila i kylskåp över natten, och dekoreras en stund innan servering.

Saras smörgåstårta:

10 personer



2 st toast-längor, ca 48 skivor, skär av kanterna.

Fyllning 1:
1 dl majonäs lätt
2 dl Creme fraiche lätt
2.5 dl grädde, vispad
9 st ägg, kokta
1 burk tonfisk
0.25-0.5 tsk salt

1. Hacka ägg.
2. Blanda majonäs och cremefraiche. Vänd i den vispade grädden.
3. Blanda i ägg, tonfisk. Salta.

Fyllning 2:
1.5 dl grädde, vispad
1 dl Creme fraiche, lätt
0.5 dl kaviar, t.ex Kalles
1 krm salt
1 krm peppar
100 gr Crabfish
250 gr räkor utan skal, t.ex räkor i lake

1. Hacka skaldjuren, blanda med kaviar.
2. Blanda creme fraiche, grädde, salt och peppar.
3. Vänd i skaldjuren

Tårtan:
1. Lägg ut 1/3 av brödskivorna på en bricka. Lägg folie under i kanterna, så kladdar inte fyllningen.
2. Bred på fyllning 1.
3. Lägg ytterligare ett lager brödskivor, omlott med första lagret (tänk "tegelstensvägg").
4. Bred på lager 2. Lägg på sista lagret brödskivor.
5. Plasta in väl. Ställ kallt över natten.

Garnering:
3 dl gräddfil
2 msk majonäs, lätt
1 krm dill
10 st ägg, kokta
1 st gurka
100 gr röd eller svart Caviar, eller rom (på burk)
200 gr räkor eller kräftstjärtar i lake
1 avocado
1 citron
12-15 skivor ost, rullad.

1. Blanda gräddfil, creme fraiche och dill. Bred på tårtan.
2. Skiva grönsaker och ägg.
3. Lägg i valfritt mönster på tårtan.
4. Garnera med skaldjuren, ost, citronskivor och caviar.

Förvara kallt.


RSS 2.0